Monday, 24 December 2012

Menyiapkan Diri


 Segala puji bagi Allah , Penguasa sekaligus Pengatur bumi dan segala isinya dan salam semoga tercurah kepada Nabi Muhammad s.a.w.Hidup tak selamanya indah, laut tak selalunya tenang dan hari tidak selalunya cerah. Namun susahnya hidup, geloranya laut dan mendungnya hari bukanlah pencacat sebuah diari kehidupan. Setiap yang berlaku dan apa yang kita lalui itu ada hikmahnya. Kita perlu bersedia menghadapinya dan mencari maknanya supaya kita sentiasa ingat kepada Yang Maha Kuasa :)#mood: insaf :')#HAHAHA . rasa nak gelak dengar ayat gritis begitu. mak tk reti nyah ~ tu pun men sapu jak . bhaha . oke tk-2 ?  erm, actually ,  sekarang memg tgh mood insaf. mcm2 cerita dunia ada sekarang . pelik2 pulak tu.Dan sesungguhnya kejadian pelik2 itu merupakan salah satu tanda2 kecil kiamat. apa yang harus dilakukan oleh manusia dimuka bumi ini pulak ialah siapkan diri. bersedia dan sentiasa mengingati mati . Dan seperti hari ni, kejadian banjir di merata2 tempat tersebar. air paras2 kepal aje semua. Begitu jugak kt daerah kediaman aku, Kuantan. nk dijadikan cerita , pagi tadi tanpa mandi *jujur* aku dan adik  keluar pergi ikut parents anta kakak kerja. point: nak tengok air banjir + menyibuk + takut kalau air naik.~ dan berdasarkan pemerhatian ditempat2 yang dilallui. 9o% punca air naik adalah disebabkan jalan yang rendah dan tidak rata . :) look at this ! 




indera mahkota * ;3
ketika meredah lautan hindi. *CEEWAHH*


haa ,yang ni takleh blah. nampak tak ape tu ! okey , itu LIPAS yang sedang menyelamatkandiri dari air banjir. eiyyuw.
Setakat itu saja berita kita pada hari ini . hehe :D
# hope kita sedar akan dunia yang kini makin tua seiring dangan umur kita , oleh itu bersedialah , siapkan diri menemui MATI. muhasabah diri :)


thanks for reading . sile tinggalkan jejak anda

Sunday, 23 December 2012

Photo Contest : Be Yourself ! by Hanna Nabiella

comelnyaaa gambar ni. rasa nak letk banyak2 pulak. tapi nnti korang bosan pulak tngok. kan? HEHE

Mengikut syarat2 tu jugak, kita kena letak pic kita yg awesome kan. haa, amik tengok ni . suke tak2 ? hehe


we are rock ! :D

zaynmalik's

we awesome and we know it ! *dancing*
dalam syarat2 nya dinyatakan kena letak 1/2 tapi aku letk 3 . tkpee kan ? *mukasimpati* okey aku tahu tak dapat markah bonus pun tapi aku nk letk juga. Hoping For Success . love you all.

#maaf banyak2 sebab bahasakan diri 'aku'.ini atas faktor keselesaan and like what the title said " BE YOURSELF !" right ? *duckface*



thanks for reading . sile tinggalkan jejak anda

AZAM ^^,

ASSALAMUALAIKUM EVERBODY !
wey korangggg ! dah setahun ! sethun kot ! lame gilaaa. ingtkan nak putus ase dah tulis blog . tpi selepas blogwalking kt tempt orang rasa seronok pulak. erm , o'm hoping something best tapi takde mase lg nk berfalsafah. buzy la menguruskan hal2 sampingan yang harus diambil bahagian. and start sekarang, aku nak mula and hidupkan balik blog ni. aku perlukan sokongan padu dari korang ! please ea. InsyaAllah jugak , lepas ni aku akan lontarkan perkara yang membawa faedah yang boleh diambil pengajaran. not the bebelingg~ yg nonsense mcm skrg . HAHA .

soo, wait for me ea. 

thanks for reading . sile tinggalkan jejak anda

Wednesday, 25 January 2012

S U M B A T ~

tahukah anda ape makna SUMBAT ? 
aku tk tahu la dari mane perkataan tu muncul . yang pasti aku mule mengenal perkataan tuh , sejak berkwan dengan abu #bukan name sebenar :)

die yang ajar aku sebut sumbat2 ! 
pergh , bile dengar memang hudoh sangt bunyi ! tapi , biase lah budak2 bandar zaman sekarang . hehe
actually , sumbat tu makne dye BOSAN

n here i am . bosan la .
HAHA . mane tak bosan mek , orang pi sekolah , hang kt umah . senang lenang kan ?
siap unline , hupdate status , berblogwalking bagaii ~ 
HA'AH !  tu memang sekola kau . 
WELCOME TO SMK SERI RANI .
auuuuwww~ ^,^
such a sweet school name in the world :P bluekk 

deyy thambi ! aku tak gi sekolah ade reason ukeyy ,
aku tk mo susah kan mak aku .
al mklumlah ~ kan nak kawin sbtu ny . muehehe 
correction : my sis ya , not me ;)

ukey la , nak ckp panjang nnnti mcm la ade yg nk bace kan . HAHA 
sile tengok video ni kalo rajin . menarik 'ewww' !
kahkahkah :P

p/s: memang start die tk berape nak fhm bab die speaking pekat sngt , tp lepas tu lawak :D
SELAMAT MENONTON



thanks for reading . sile tinggalkan jejak anda

Tuesday, 24 January 2012

MENGAYATT JEA KAN ?

PERSAHABATAN
Pensel : Saya minta maaf. 
Pemadam : Utk apa? Awak tak buat salah pun. 
Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti berada di situ utk membetulkan kesilapan saya. Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya, awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak menjadi semakin kecil. 
Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung tak kisah tentangnya kerana say...a dibuat utk membetulkan kesilapan yg awak buat. Walaupun suatu hari nanti saya tahu yg saya pasti akan hilang, saya berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah risau. Saya tak mahu melihat awak brsedih.

 PERCINTAAN
Hati , kenapa kau masih mengingati ?
Cinta , kenapa kau masih menantinya ?
Fikiran , kenapa kau masih lagi fikirkan dia?
Mata, kenapa setiap hari kau ingin melihat dia walaupun hanya wall FBnya yg sepi?
Mulut , kenapa kerap sekali kau asik tersasul namanya ?.......

KEKECEWAAN
Belajarlah untuk kehilangan dia, andai dia bukan jodoh KAMU =)
Belajarlah untuk tabah, andai dia pergi dari hidup KAMU =)
Belajarlah untuk menerima hakikat, yang dia bukan milik KAMU =) &
Belajarlah untuk berhenti mencintai dia, andai cinta dia bukan untuk KAMU =')

I love you



thanks for reading . sile tinggalkan jejak anda

Monday, 23 January 2012

D U G A A N :'D

assalamualaikum you all ! wah2 . RINDU gilee kot ngn blog ny ! ya Allah . dah nak msuk sekolah balik dah bru  nak bukk . bile keje nak jalan ? ayoyo ~ 
bukan ape u'll . actually ceritenye begini .......
erm , sebelom tu , nk ckp yg kawan2 aku pon duk tertnye2 apesal aku tk bukk blog . 
almklomlah , aku kan blogger yg aktif  
KATA KAU !

-syaf , tk bukak belog ke ?
-weh ,tadi aku melawat belog kau . tapi tkde pape pon . boring ! :D
-pe cer your belog sayang.. ?
-syaf, kalo hupdate blog kasi tahu aku taw ! 
-cepat la update... 


rase pelik jee bile kawan2 aku tnye mcm ny . mcm la aku punyer post tu best sangt ! lala~ 
#tk tahu la kalo bagi korang . kalo betol Alhamdulillah :)

uke , stop nonsense . ceritenye begini . untuk pengetahuan kalian , saye seorang yang sangtla pemalas.
bukan pemalas ape yee .
mals nak logout kalo bukak satu account tu . so , nak di lengkapkan cerite , satu hari , aku pon tk log out la kan mcm bese .
then , balik hostel . 3 minggu di sane , baru la ni dapat tngok tiang umah balik .
bukak2 ja pc , ingt nk mencoret sesuatu la kan kt blog ny dulu sblom bkk laman sesawang yang len... ttbe , GOOGLE CHROME xdop lo . mak aii !?
sikit tak sudih . mane pegi mane pegi ? ('.' ) ( '-')
rupenye dah kene mkn anai2 lo.. lame sngt tk bukk .
ceh ! jangan caye dong !
actually google t crash . tk thu la kenape ... merajuk kot ! ahaks~ 

okey , care lain bole pkai kn kalo nak bukk jugk . 
tp mslh kedue lak timbul . iaitu...
cek lupe pulok email ape . HAHA 
#bese org lupe paswed right ?

la ni baru la terkial-kial nak crik balik . n now , ini hasilnye ! seronok ` <3
 

thanks for reading . sile tinggalkan jejak anda